Kuchnia

Sprawdzone

Zupa krem z zielonego groszku z miętą i boczkiem

Składniki:
400-500 g mrożonego zielonego groszku (nie z puszki)
1 pęczek świeżej mięty
150 g boczku wędzonego
1 cebula
1 duży ziemniak
1 litr bulionu (warzywnego lub drobiowego)
sól
pieprz

Zielony groszek rozmrażamy przelewając go wrzącą wodą. Cebulę i obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Miętę opłukujemy, osuszamy i siekamy listki. Boczek kroimy w małą kostkę. Rozgrzewamy patelnię i podsmażamy boczek na chrupiąco bez dodatku tłuszczu. Zdejmujemy go z patelni, odkładamy na papierowy ręcznik, a na tłuszczu który się wytopił, szklimy posiekaną wcześniej cebulę. Do garnka wlewamy bulion. Dodajemy do niego połowę boczku, przesmażoną cebulę i ziemniaki. Gotujemy do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie dodajemy zielony groszek i gotujemy pod przykryciem jeszcze przez 3 min. Na końcu dodajemy posiekaną mięte i miksujemy za pomocą blendera. Zupę należy teraz ponownie zagotować oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Przelewamy zupę do miseczek, posypujemy pozostałym boczkiem, ozdabiamy miętą i groszkiem. Najlepiej smakuje z wiejskim chlebem lub grzankami czosnkowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation