Kuchnia

Kulinaria

Sernik w szklance

Składniki: (10 porcji)
1,10 sera twarogowego + 125 g serka kremowego Philadelphia (lub 1,25 kg sera twarogowego)

10-20 dag cukru brzozowego/fruktozy (ilość zależy głównie od kwaśności sera)
3 łyżki mąki pszennej
5 jajek
2 żółtka
1 łyżka tartej skórki z cytryny lub pomarańczy (lub 1-2 łyżki rumu)

Na dno każdego wsypać po 1-2 łyżki pokruszonych herbatników.
Sery zmiksować z cukrem brzozowym i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijać jajka i żółtka. Dodać otartą skórkę cytrynową/pomarańczową lub rum.
Masę rozłożyć równomiernie do wszystkich przygotowanych szklaneczek/słoików tak aby sięgała do około 2/3 wysokości każdego naczynia.
Piekarnik rozgrzać do 160-170 stopni.
Szklaneczki wstawić do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać gorącą wodę, tak aby sięgała do połowy szklaneczek. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 25-30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation