Kuchnia

na imprezę

Kurczak w miodowo-musztardowej glazurze

Składniki:
8 pałek kurczaka
125 ml płynnego miodu
4 łyżki musztardy Dijon
4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
4 łyżki białego octu winnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
sól i pieprz


Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i nacinamy ostrym nożem w dwóch miejscach na ukos.Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą.W marynatę wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy każdą pałkę kurczaka.Przykrywamy folia i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.Piekarnik rozgrzewamy do 180′C.Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym.Wstawiamy do piekarnika.W trakcie pieczenia polewamy resztą marynaty.Pieczemy około 40-50 minut.Około 15 minut przed końcem czasu włączyłam termoobieg,żeby kurczak się ładnie zrumienił i był chrupiący.Podajemy posypane natką pietruszki.Sos powstały podczas pieczenia można wykorzystać do polania ziemniaków gdyż jest bardzo smaczny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation