Kuchnia

Dania z makaronu

ŁAZANKI NA BOGATO

Przepis na 2 porcje (3 babskie :P)

Składniki:
½ opakowania makaronu (u nas kokardki), cena: ok. 3zł za op.
25 dag kiszonej kapusty z marchewką, cena: ok. 1,5zł
6 małych pieczarek, cena: 1-1,5zł
1 kiełbaska (np. śląska, zwyczajna), cena: 1,5-2zł
1 średnia cebula, cena: ok. 0,3zł
przyprawa do bigosu, cena: ok. 1,5zł
sól, pieprz
odrobina oleju
¾ szklanki wody

Cena za całość: ok. 9-10zł

Kapustę kroimy, aby trochę ją rozdrobnić, wrzucamy do małego garnka, wlewamy wodę, wsypujemy płaską łyżeczkę przyprawy do bigosu i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w kostkę lub w „półplasterki”. Cebulę wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i szklimy ją delikatnie, po czym dodajemy pieczarki i całość podsmażamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i ugotowaną wcześniej kapustę, całość doprawiamy do smaku i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Makaron można wymieszać z całością w dużym garnku lub na dużej patelni.

PS Jeśli nie lubicie bardzo kwaśnych potraw, możecie kapustę przed gotowaniem opłukać w zimnej wodzie i odcedzić, wtedy straci nieco kwaśności
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation