Kuchnia

Na słodko

Składniki na ok. 30 kawałków:

250 g mleka skondensowanego słodzonego,

350 g białej czekolady,

45 g masła,

łyżka ekstraktu waniliowego,

szczypta soli,

170 g grubo pokruszonych oreo + kilka do dekoracji.

Przygotowujemy małą blachę (lub platikowy pojemnik) ok. 18 x 18 cm. Mleko skondensowane razem z czekoladą i masłem umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu, często mieszając. Dodajemy ekstrakt i sól. Kiedy czekolada i masło całkiem się rozpuszczą a masa będzie gładka zdejmujemy rozndel z kuchenki i dodajemy pokruszone ciastka (2-3 herbatniki kilka kruszymy na proszek ). Całość mieszamy i przekładamy do przygotowanej foremki, wyrównujemy powierzchnię. Kilkoma dodatkowymi oreo, pokruszonych lub nie, dekorujemy wierzch.

Kiedy fudge lekko przestygnie chowamy ją do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Kroimy w kostkę (2,5 x 2,5 cm) i zjadamy :) Jeśli coś Wam zostanie, przechowujecie w lodówce do 7 dni.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation