Kuchnia

Dania obiadowe

Brokuły w panierce

Składniki (4 porcje):

1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystane Brokuły Nordis 450 g)
1 jajko
100 g śmietany kwaśnej 18%
ok. 150 g kaszy kukurydzianej
sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
olej do smażenia (wykorzystany olej kokosowy).

Sos:

1/2 kostki sera feta
kwaśna śmietana
ulubione przyprawy (mogą być pieprz, papryka, szczypiorek, pietruszka).

Brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie na półtwardo: jeśli wrzucimy je do gotującej się wody należy je wyjąć po dokładnie 5 minutach (nawet jeśli woda przez większość tego czasu nie będzie się gotować). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok do ostygnięcia.

Jajko mieszamy ze śmietaną za pomocą ubijaczki do piany lub widelca i dosypujemy przypraw. Każdą różyczkę brokuła zanurzamy w tak przygotowanej mieszaninie i obtaczamy w kaszy kukurydzianej.
Smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron.

W tak zwanym między czasie przyrządzamy sos. Ser feta rozgniatamy widelcem i mieszamy z kwaśną śmietaną do uzyskania jednolitej, lekko lejącej się masy. Dodajemy ulubionych ziół i podajemy razem z brokułami. Tanio, szybko, smacznie!

http://www.tanio-szybko-smacznie.pl/brokuly-w-panierce/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation