Święta i uroczystości

boże narodzenie

Domowy zakwas z buraków

Składniki:
1 kg buraków (oczywiście najlepiej ekologicznych)
kilka ząbków czosnku (nawet cała główka) obranych i pokrojonych na pół
2 l przegotowanej i ostudzonej wody
15 ziaren ziela angielskiego
6-7 liści laurowych
1/2 lub 1 płaska łyżka soli

Przygotowanie:
Buraki umyj, cienko obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Poukładaj je w kamionce lub w słoiku, na zmianę z przyprawami i czosnkiem. Całość zalej wodą wymieszaną z solą tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię, to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem).
Kamionkę zakryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej, tym szybciej). Dodanie startera w postaci odrobiny poprzedniego zakwasu przyspiesza proces fermentacji (może być nawet sok z kiszonych ogórków). Jeśli nie masz kamionkowej pokrywki, to zasłoń wierzch naczynia gęstą, muślinową tkaniną i szczelnie zawiąż sznurkiem lub gumką. Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików i przechowywać w chłodzie (aby przerwać proces fermentacji).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation