Kuchnia

Ciasta

Wilgotny piernik z powidłami

SKŁADNIKI:

3 jajka
250 g masła lub margaryny
2 łyżki miodu
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
1 szklanka powideł śliwkowych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów )
DODATKOWO:

60 g gorzkiej czekolady
Do garnuszka przekładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy.

Keksówkę o wym. 26×12 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. godzinę do tzw. suchego patyczka. Czekoladę roztapiamy nad garnuszkiem z gorącą wodą i za pomocą pędzelka smarujemy wierzch ostudzonego ciasta. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation