Kuchnia

Ciasta

Sernik krakowski

Składniki (na dużą blachę):
Ciasto

450 g mąki pszennej
6 łyżek cukru
2 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła

Wszystkie składniki zagniatamy, aż utworzą jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, tę rozwałkowujemy na spód sernika, a pozostałą zostawiamy na górę na krateczkę.

Ser
1 kg sera trzykrotnie zmielonego
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1 i 1/4 szklanki cukru (można dać 1 szklankę)
3 łyżki śmietany 18%
2 budynie waniliowe
100 g rodzynek
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
Ser umieszczamy w misce, dodajemy śmietanę i cukier i miksujemy chwilkę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, po każdym miksując tylko do połączenia składników. Dodajemy budyń. Mieszamy. Na samym końcu ubijamy w osobnej misce białka z odrobiną soli i dodajemy do sera delikatnie mieszając łyżką
Ser wylewamy na ciasto.
Z pozostałej części ciasta tworzymy paseczki i układamy w kratkę tak jak na zdjęciu, a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 - 50 minut (sernik powinien być na wierzchu rumiany).
Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy jeszcze na chwilę przy uchylonych drzwiczkach, a potem wyjmujemy i studzimy.
Smacznego:-)

zrodlo http://kuchniawzieleni.blogspot.com/2013/04/sernik-krakowski.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation