Kuchnia

Przepisy

Zdjęcia dla przepisu: Rafaello przepis dodany przez majkaP19 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Rafaello


Składniki

Na ciasto:

jajka 2 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1/3 szkl
mąka ziemniaczana 1/3 szkl
migdały (zmielone) 4 łyżki
herbatniki 5 sztuk
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mak 1 łyżeczka
aromat śmietankowy kilka kropli
Na krem:

mleko 150 ml
wiórki kokosowe 100 g
cukier puder 3 łyżki
bita śmietana w proszku 1 op
aromat śmietankowy kilka kropli
żelatyna 2 łyżeczki
mleko 3 łyżki


Sposób przyrządzenia

Jajka ubić mikserem na puch z cukrem. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, zmielone migdały, proszek do pieczenia, mak i drobno pokruszone herbatniki wmieszać ze sobą i stopniowo dodawać do masy jajecznej i mieszać delikatnie łyżką, na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15-20 minut.

Mleko zagotować z 50 g wiórków kokosowych i z cukrem pudrem.
Ostudzić odcedzić na drobnym sicie.
Do mleka wsypać bitą śmietanę i ubić na sztywno.
Żelatynę rozpuścić w odrobinie mleka i dodać do bitej śmietanki, ubijając dodać aromat śmietankowy i 25 dag wiórków kokosowych.

Gotowy krem wyłożyć na biszkopt, posypać resztą wiórków kokosowych i wstawić na kilka minut do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation