Kuchnia
ciastka, ciasteczka
Pralinki domowe z ajerkoniakiem
SKŁADNIKI
20 - 25 SZTUK:
BIAŁE PRALINKI Z AJERKONIAKIEM:
80 ml (5 i 1/2 łyżki stołowej) ajerkoniaku (likieru jajecznego), własnego (przepis poniżej) lub gotowego, ewentualnie Advocaata
200 g białej czekolady
50 g masła
DO OBTOCZENIA:
150 g mlecznej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
lub 150 g białej czekolady + 1 łyżeczka oliwy
opcjonalnie wiórki kokosowe
malutkie papilotki
PRALINKI KAWOWE:
do powyższych składników dodajemy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej i opcjonalnie ziarenka kawy z czekolady do dekoracji
Ajerkoniak wlać do rondelka z grubym dnem i podgrzać na małym ogniu. Gdy będzie bardzo ciepły i przy brzegach rondelka zacznie się pomalutku gotować, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki białą czekoladę. Mieszać aż cała się rozpuści, następnie dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać aż powstanie jednolita i gładka masa. Jeśli robimy pralinki kawowe, dodajemy sypką kawę do gorącego ajerkoniaku i mieszamy aż się rozpuści, później dodajemy czekoladę i masło jak powyżej.
Przełożyć do miseczki i wstawić do lodówki na około 2 godziny aż masa będzie w połowie zastygnięta, na tyle sztywna aby można ją było podzielić na części. Łyżeczką nabrać porcję masy i ułożyć ją na talerzu, wstawić z powrotem do lodówki.
Gdy masa dodatkowo zastygnie, po około 2 godzinach, można uformować zgrabne kuleczki w dłoniach i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na całą noc.
Obtoczenie: do czystego i suchego (to ważne!) rondelka z grubym dnem włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i oliwę. Mieszać podgrzewając na malutkim ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawić z ognia i obtoczyć kuleczki w masie czekoladowej, np. nadziewając pralinkę na widelczyk lub trzymając je w jednej dłoni, drugą nabierać łyżeczką masę czekoladową i polewać obtaczając pralinki. Układać na tacce.
Wstawić do lodówki do szybkiego zastygnięcia. Gdy masa jest jeszcze miękka pralinki można udekorować wiórkami kokosowymi lub ziarenkami kawy. Po zastygnięciu pralinki zdjąć z tacki (może być potrzeba podważenia nożem), włożyć w malutkie papilotki, ułożyć w pudełeczku lub na talerzyku. Przechowywać w lodówce.
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