Biżuteria

Biżuteria

Babka poznańska

Już jakiś czas temu kupiłam sobie nową foremkę na babkę, ale zawsze jakoś tak mi wychodziło, że po nią nie sięgałam. W końcu, wyciągnęłam ją z szuflady, postawiłam na blacie kuchennym i specjalnie dla niej poszukałam przepisu. Ta babka opiera się głównie na mące ziemniaczanej i dlatego też konsystencja ciasta jest trochę inna, niż w przypadku użycia tylko mąki pszennej. Jest raczej taka... jakby to nazwać... może bardziej krucha. Ciasto jest lekkie i delikatne, ma fajny cytrynowy posmak i smakuje naprawdę bardzo dobrze.


Składniki:

1 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła (200 g)
4 jajka
1 1/2 szkl. cukru (dałam 3/4 szkl.)
4 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z 1/2 cytryny (dałam z 1 całej cytryny)


Do naczynia przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka i dodać sok z cytryny. Ucierać mikserem, a gdy masa będzie już gładka, powoli, cienkim strumieniem wlewać roztopione i ostudzone masło. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą (ja użyłam formy silikonowej, więc niczym nie natłuszczałam). Napełnić przygotowanym ciastem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (u mnie 180 st. C z termoobiegiem). Piec ok. 30-40 minut, aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy po wyjęciu. Babkę po przestudzeniu posypać cukrem pudrem, można również polukrować lub polać roztopioną czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation