Kuchnia

piernikowo-Bożonarodzeniowo

Miodowe pierniczki Składniki (ok. 5 blaszek):

1 kg mąki + mąka do podsypywania ciasta (dość dużo)
2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do pierników
2 łyżki kakao
125 g margaryny
800 g miodu
Jak zrobić?

Do dużej miski (najwygodniej będzie w takiej z dużym płaskim dnem) wsypujemy mąkę i sodę. W garnuszku rozpuszczamy margarynę, miód, przyprawę do piernika i kakao. Mieszając doprowadzamy do wrzenia, a potem wciąż gorące wlewamy do mąki. Dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie dodajemy cukier i jajka. Mieszamy łyżką, a potem dokładnie wygniatamy ciasto. Konieczne będzie podsypywanie mąką do momentu, aż ciasto będzie lekko twarde. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm (cieńsze będą twardsze) i foremkami wycinamy dowolne kształty.

Pieczemy w 150°C przez ok. 15 minut. Na początku pierniczki będą miękkie, ale po ostygnięciu stwardnieją. Dekorować najlepiej kilka dni po upieczeniu. Nadają się do jedzenia od razu, jednak z czasem stają się miększe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation