Kuchnia

Babeczki

*** MINI SERNICZKI WANILIOWE Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI ***

Przepis opracowany na 8 serniczków, jeśli chcecie upiec 12 sztuk, zwiększcie po prostu o 30% ilość każdego składnika.

Składniki spodu:

100 g kruchych, maślanych, bretońskich ciasteczek*
30 g roztopionego masła

Ciasteczka przełożyć do woreczka i zmiażdżyć jak najdrobniej, połączyć z masłem i dobrze wymieszać, by składniki się połączyły

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami (najlepiej podwójnie).

Ciasteczkową masą wypełnić spody papilotek (na każdy przypadnie po 2 łyżeczki), dociskając ją palcami do dna.

Tak przygotowane spody odstawić na kwadrans do lodówki.

Masa serowa:

400 g białego mielonego sera
50 g cukru
2 jajka
łyżka budyniu waniliowego
łyżka mąki pszennej
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego (ewentualnie łyżka cukru waniliowego, ale wówczas odjąć tyle samo cukru zwykłego)
4 łyżki śmietany kremówki

Ser zmiksować z cukrem, dodając pojedynczo jajka, śmietanę, ekstrakt waniliowy i obie mąki.

Masę wylać ( najwygodniej przelewając ją wcześniej do miarki, dzbanuszka z dziubkiem) na przygotowane, ciasteczkowe spody.

Piec w nagrzanym do 175°C piekarniku przez 10 min., następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 25-30 min., aż masa się zetnie i zezłoci.

Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym włożyć na kilka godzin do lodówki.

Karmelizowane gruszki:

3 dojrzałe, ale nie bardzo miękkie gruszki
kilka łyżek brązowego cukru
łyżeczka masła
garść orzechów (użyłam włoskich)

Gruszki obrać, pokroić w 1-2 cm kosteczki. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i odrobinę ( maksymalnie łyżkę wody). Mieszać, do powstanie karmelu, wsypać gruszki i całość chwilkę podsmażyć. Tak przygotowane gruszki nakładać na schłodzone serniczki. Posypać posiekanymi orzechami.

Zaparzyć kawę i pokochać jesień :)

*WPIS POSIADA LOKOWANIE PRODUKTU

Ciasteczka bretońskie możecie kupić w Lidlu.

Są słodkie, baaaardzo maślane, dość grube, ale z łatwością można zmiażdżyć je wałkiem, a uzyskane w ten sposób okruszki posłużą (jak w dzisiejszym przepisie) jako bazy spodów serników czy tart. Jest to szybsza, wygodniejsza i równie smaczna alternatywa dla ciasta kruchego ( z której nagminnie korzystam). Opakowanie zawiera 2 oddzielnie pakowane paczki po 125 g każda.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation