Kuchnia

Ciasta

Ciasto makowe:
- 300 g maku
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 3 łyżki tartej bułki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- bakalie (ok. 100 g)
Mak wsypać do garnka z wrzącą wodą, gotować 5-10 minut, odcedzić i wystudzić. Następnie zmielić dwukrotnie w maszynce, przy czym za drugim razem zmielić także bakalie.
Białka ubić na sztywno, dodawać cukier i żółtka ciągle ubijając. Wymieszać z makiem, tartą bułką oraz olejkiem migdałowym. Masę wyłożyć do wyścielonej pergaminem blaszki (23 x 33 cm) i wyrównać powierzchnię.

Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Wlać olej i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką. Wyłożyć na surowe ciasto makowe, wstawić do nagrzanego do temperatury 180 st.C piekarnika i piec około 45 minut.
Ostudzone ciasto odwrócić do dołu biszkoptem, posmarować masą orzechową i dowolnie udekorować.

Masa:
- 125 g masła
- 100 g orzechów laskowych (lekko przypieczonych w piekarniku)
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao

Zmielone orzechy wymieszać z kakao, zaparzyć gorącym mlekiem i dokładnie wymieszać.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce ostudzone orzechy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation