Kuchnia

Rozkosze podniebienia

Jaglane Latte!

Składniki na 1 szklankę ok. 300ml

2-3 łyżki mielonej kawy naturalnej lub zbożowej
plaster pomarańczy bez skórki
2 daktyle bez pestek
szczypta kurkumy
odrobina soku z cytryny
kawałek kory cynamonu lub szczypta mielonego
trochę soku z cytryny
2-3 rozgniecione ziarna kardamonu
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
150 ml mleka kokosowego
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
plasterek świeżego imbiru

Przygotowanie:
Najpierw ugotuj kawę w szklanym, emaliowanym lub porcelanowym naczyniu żaroodpornym.

Zagotuj ok. 1/2 litra wody mineralnej (W) z plastrem pomarańczy (D), dodaj 2 łyżki kawy (O). Gotuj przez 2 minuty na małym ogniu i w takich odstępach dodawaj kolejno cynamon (Z), kardamon (M), trochę gorącej wody (W), następnie trochę soku z cytryny (D) ,drobną szczyptę kurkumy (O) oraz trochę ksylitolu lub cukru trzcinowego i daktyla (Z) Gotuj wszystko jeszcze kilka minut na wolnym ogniu.

W tym czasie, kiedy gotuje się kawa wlej do małego garnka ok. 100ml mleka kokosowego, dodaj szczyptę kurkumy, ugotowaną kaszę jaglaną i jednego daktyla. Gotuj chwilkę i zmiksuj wszystko na gładki krem/koktajl.

Do szklanki dodaj jaglano kokosowy koktajl. Następnie wlej powoli gorącą kawę i na koniec trochę podgrzanego mleka kokosowego, dodając trochę utartej skórki z pomarańczy.

Na zdrowie!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation