Kuchnia

Rozkosze podniebienia

Szarlotka kajmakowa | Kwestia Smaku

SKŁADNIKI

CIASTO KRUCHE:
3 szklanki (400 g) mąki orkiszowej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru wanilinowego
80 g cukru trzcinowego
200 g zimnego masła
NADZIENIE Z JABŁEK:
2 kg jabłek odmiany szara reneta
sok z cytryny
1 łyżeczka cynamonu w proszku
ok. 5-6 łyżek cukru trzcinowego
4 łyżki roztopionego masła
MASA KAJMAKOWO-ORZECHOWA:
1/2 puszki masy kajmakowej (dulce de leche)
4 łyżki masła orzechowego (można pominąć i dodać 1/3 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich lub laskowych)
1/2 łyżeczki cynamonu
ORAZ:
cukier puder z cukru trzcinowego i mielony cynamon do posypania oraz orzechy włoskie do dekoracji
lody waniliowe do podania
Potrzebna będzie: forma o wymiarach 20 x 30 cm.
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

CIASTO KRUCHE:

Do misy miksera lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier wanilinowy, cukier trzcinowy oraz pokrojone w kosteczkę masło. Miksować łopatką miksera lub rozcierać masło z mąką palcami, ewentualnie siekać na desce nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodawać stopniowo po łyżeczce zimną wodę i łączyć składniki w jednolitą kulę z ciasta krótko zagniatając składniki. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
NADZIENIE Z JABŁEK:

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić na cieniutkie plasterki (można melakserem), nie mieszać. Skropić sokiem z cytryny.
MASA KAJMAKOWO-ORZECHOWA:

Do miski włożyć masę kajmakową, dodać masło orzechowe, posolić (ok. 1/3 łyżeczki) jeśli masło nie było solone. Dodać cynamon i wymieszać.
PIECZENIE:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Rozwałkować pierwszą część ciasta na papierze do pieczenia podsypując mąką, przenieść razem z papierem do formy ciastem do dołu, odkleić z góry papier. Ciastem wyłożyć spód formy, dokleić brakujące miejsca. Rozwałkować drugą część ciasta tak samo jak poprzednio.
Na spód z ciasta wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, następnie w 3 rządkach ułożyć jabłka na zakładkę (tak jak były krojone). Posypać je cynamonem, cukrem oraz posmarować roztopionym masłem. Przykryć drugim plackiem (przenosimy go zawijając ciasto na wałek). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 45 minut na złoty kolor. Udekorować, pokroić na porcje i przestudzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation