Inne

kulinarnie-zupy,gulasze,,jednogarnkowo

ZUPA OGÓRKOWA

włoszczyzna

kawałek wędzonego boczku

3-4 kiszone ogórki

ok 1/2 szklanki kwasu z ogórków

1/2 szklanki śmietany

ziele angielskie, pieprz w ziarnach

sól, szczypta cukru

kilka ziemniaków

Do garnka z wodą wrzucamy wędzony boczek, przyprawy ziarniste, pokrojone na kawałki marchewki (sporo), starte na grubej tarce pietruszkę i kawałek selera, solimy .Gdy to się pogotuje kilkanaście minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze ze 20 min. Teraz pora na kiszone ogórki – najlepiej domowe, na moim blogu jest kilka sposobów ich przyrządzenia, można je znaleźć w wyszukiwarce z boku. Ogórki ścieramy na grubej tarce, wrzucamy do zupy, gotujemy 15-20 min, Na koniec dpdajemy sok z ogórków, tyle, ile nam smakuje, ja daję ok pół szklanki i tyle samo nieukwaszonej śmietany. Dodaję też szczyptę cukru, żeby złamać nieco kwaśny smak zupy. Boczek wyjmuję i podaję osobno.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation