Inne

kulinarnie-zupy,gulasze,,jednogarnkowo

Żurek Sylwii Kałużnej- bez fixów, najlepszy! ;)
składniki:
żeberko,
3 kawałki białej surowej kiełbasy (grubej)
2 kawałki dobrej chudej kiełbasy wędzonej, np. z szynki,
ok. 5 ziemniaków,
dwie duże marchwie,
kawałek selera,
pietruszka (korzeń),
dwie cebule,
ziele ang. i liść laurowy,
majeranek (dużo, do smaku),
sól, pieprz,łyżeczka chrzanu, łyżeczka musztardy,
4 ząbki czosnku,
zakwas- 2 butelki
Wykonanie:
jarzyny pokroić wg uznania, ja lubię drobno.Wrzucić do garnka, dodać umyte żeberko,1 cebulę opalić na płomieniu gazu, wrzucić do garnka, zalać ok. 1,5 litra wody. Zapalić gaz pod garnkiem, wrzucić ok. 2 łyżki majeranku, pieprz, liść laurowy, ziele ang., przykryć. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnku. Kiełbasę pokroić w krążki, czosnek rozgnieść, cebulę posiekać. Wrzucić na patelnię, smażyć na łyżce oleju. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odcedzić. Po pół godzinie wyjąć żebro, zebrać ew. szumowiny. Z zakwasu odlać nieco płynu- można do szklanki aby móc regulować kwaśność żurku, my z mężem uwielbiamy bardziej kwaśny. Wlać zakwas, mieszając. Wrzucić ziemniaki, kiełbasę. Doprawić, czym trzeba- solą, pieprzem,chrzanem, majerankiem,musztardą. Można podać z jajkiem na twardo. SMACZNEGO!!! :):):)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation