Kuchnia

ciasteczka, ciasta, torty i dekoracje

Karmelowiec bez pieczenia

Składniki podstawowe:
ok 450 g herbatników
puszka masy kajmakowej
Masa jabłkowa truskawkowa:
500 g jabłek
1 łyżeczka masła
galaretka truskawkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy. Lekko studzimy.
Masa jabłkowa agrestowa:
500 g jabłek
łyżeczka masła
galaretka agrestowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuszczamy łyżeczkę masła. Dodajemy jabłka i dusimy ok. 4 minuty. Dodajemy suchą galaretkę. Mieszamy. Lekko studzimy.
Śmiatanowa pianka:
350 ml śmietanki 30 %
4 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny rozrobionej w ¼ szklanki gorącej wody
Kremówkę miksujemy na sztywno( pod koniec miksowania dodajemy puder). Letnią żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do kremówki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką*uwaga*masa szybko tężeje, dlatego wylewamy ją bezpośrednio na warstwę herbatnikową i wygładzamy.
Polewa:
2 łyżeczki kakao deserowego
¾ szklanki cukru pudru
3 łyżki mleka
100 g masła lub margaryny
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 50 ml gorącej wody
Wszystkie składniki ( oprócz żelatyny) wkładamy do garnka i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Lekko studzimy. Polewamy ciasto.
WYKONANIE:
warstwa herbatników+masa truskawkowa

warstwa herbatników+puszka masy kajmakowej


warstwa herbatników+ masa agrestowa

warstwa herbatników+ pianka śmietanowa


warstwa herbatników+polewa

Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po tym czasie możemy swobodnie je kroić w równe kostki, bez obaw, że nie stężało :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation