Inne

kulinarnie-śledzie,ryby

Łosoś z porami - Przepis

Łosoś i pory to świetne połączenie smakowe. Lekkość daniu zapewni gotowanie na parze. W zaledwie kilkanaście minut zrobicie bardzo soczystego łososia. Do tego pyszne pory duszone w śmietance. Wiem, wiem, że to trochę kaloryczne - no ale czasami warto troszkę zgrzeszyć dla tego smaku.

Jeśli chodzi o zachowanie wilgotnego środka łososia to polecam Wam patent z kuchni molekularnej. Przed gotowaniem zamaczamy surowe kawałki łososia w solance na 10 min. Efekt Was zaskoczy.

Składniki:
300 g filet z łososia
1 mała por
1 średnia cebula
pół kieliszka białego wina
masło
sól, biały pieprz, cukier
sok z 1/4 cytryny
70 ml śmietanki 30%
Przepis
Zaczynamy od pokrojenia w półksiężyce pora oraz cebuli. Następnie szklimy je na maśle uprzednio posypując lekko solą oraz cukrem. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu kilka minut. Następnie zwiększamy gaz i zalewamy całość winem, flambirujemy sos (pozwalamy, aby alkohol wyparował), a następnie wlewamy na patelnię śmietankę. Całość redukujemy kilka minut. Gdy zacznie tworzyć się gęsty sos możemy zdjąć go z gazu i doprawić jeszcze pieprzem oraz sokiem z cytryny. Przestudzamy go.



Teraz możemy zająć się rybą i przygotować solankę, dzięki niej łosoś po ugotowaniu będzie bardziej wilgotny w środku. Do 0,5 l zimnej wody wsypujemy garść soli i mieszamy, aż się rozpuści. Następnie umieszczamy w niej dwa filety łososia (po 150 g każdy) na okres 10 min.

Następnie osuszamy kawałki ryby papierowym ręcznikiem i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na środku kawałka folii aluminiowej układamy plaster masła, na tym ląduje ryba (skórą do dołu). Zwieńczeniem dania jest pierzynka z letnich podduszonych w śmietance porów. Cały pakunek szczelnie zawijamy i układamy w naczyniu do gotowania na parze. W zależności od grubości ryby parujemy 12-15 minut. Podajemy z ugotowanymi na parze warzywami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation