Kuchnia

Przyprawy

cynamonowe zdrowie

Cynamon to przyprawa kojarzona bardzo zimowo, jednak fanki jego zapachu najchętniej nie rozstawałyby się z nim przez cały rok. Obecność cynamonu w kuchni to dość oczywista sprawa – idealnie pasuje do potraw słodkich i słonych, w kosmetyce – ceniony jest przede wszystkim jego aromat (jeden z najstarszych używanych), ale jest coś więcej, co sprawia, że warto go polubić.

Sproszkowana kora drzewa cynamonowego jest źródłem m.in. manganu, błonnika, wapnia, żelaza i cynku. Ponadto poprawia trawienie i przyspiesza przemianę materii, oczyszcza organizm, a więc w pewien sposób wspomaga dietę i gubienie zbędnych kilogramów. Według badań cynamon może zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu drugiego i regulować poziom cukru we krwi.

Inną niezwykłą właściwością cynamonu jest stymulowanie aktywności mózgu – to sprawia, że poprawa się koncentracja, wiele rzeczy zapamiętujemy łatwiej i szybciej, a do tego poprawia się też pamięć wzrokowa.

Warto wiedzieć także, że cynamon ma działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne i jest naturalnym antybiotykiem. Z tego powodu w medycynie naturalnej (szczególnie chińskiej) stosowany jest przy leczeniu przeziębienia, ale co ciekawe zaleca się go również w leczeniu wzdęć, nudności, biegunki czy bolesnych skurczów miesiączkowych. Obfituje w antyoksydanty, które nie tylko sprzyjają zachowaniu młodości, ale również wpływają pozytywnie na układ odpornościowy. Cynamon można stosować jako naturalny środek żywność.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation