Kuchnia

Ciasteczkowe love ♥

Drożdżówki z budyniem i rodzynkami

Składniki:

Na ciasto:

- 500g mąki pszennej chlebowej (dałam zwykłą)

- 12g suchych drożdży lub 24g świeżych

- 3 łyżki cukru

- 2 jajka

- 200ml mleka

- 50ml śmietanki

- 60g masła

- pół łyżeczki soli

Na nadzienie budyniowe:

- 550ml mleka

- 25g masła

- 4 żółtka

- 110g cukru

- 60g mąki pszennej

- 50g mąki ziemniaczanej

- 16g cukru waniliowego

- 120g rodzynków



Wykonanie:

Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką. Dodać resztę składników na ciasto, na koniec dodać stopione masło. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 10 minut). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5h)

Budyń: 300ml mleka zagotować z cukrami i masłem. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka. Mieszać energicznie do zgęstnienia. Zdjąć z ognia. Dodać rodzynki, wymieszać.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Z ciasta ująć 250g (około 1/5 ciasta)i rozwałkować na cienki prostokąt o wymiarach formy, u mnie ok. 32/22cm (wyłożyć nim formę- dno drożdżówek). Resztę ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 40cm. Na cieście rozsmarować nadzienie budyniowe. Zwinąć w roladę. Ostrym nożem pokroić ją na 12 plastrów, poukładać je na rozwałkowanym spodzie w lekkich odstępach. Odstawić do napuszenia na 15 minut.

Po tym czasie bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Piec około 25-30 minut w temperaturze 200oC. Jeśli będą się zbyt szybko rumieniły, należy przykryć je folią.

(w oryginale drożdżówki są po wystudzeniu polukrowane, ja natomiast w zamian, przed pieczeniem, posypałam je siekanymi orzeszkami).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation