Inne

KULINARIA

Sałatka śledziowa
Składniki

/ 4 porcje

400 g (6 sztuk) filetów śledziowych w oleju
2 łyżki whisky lub brandy (opcjonalnie)
2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3/4 szklanki (180 ml) oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
1 mała cebula np. cukrowa lub 2 - 3 szalotki


Przygotowanie

• Śledzie wyjąć z oleju (nie będzie potrzebny), pokroić na kawałki. Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/4 szklanki oleju lnianego. Odstawić.
• Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kardamonu jeśli je mamy i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale nie przypalą się. Przełożyć do zalewy i wymieszać.
• Śledzie układać w półmisku lub w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą (nie mieszać śledzi z zalewą), cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni.


Wskazówki


Jeśli chcemy aby śledzie miały bardziej klarowną zalewę, użyjmy klendry i kminu rzymskiego w całości oraz niezmielone ziarenka wyłuskane z kardamonu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation