Kuchnia
Kanapki
KANAPKI Z PASZTETEM Z MAKRELI, WARZYWAMI I JAJKIEM
Śniadanie Mistrzów #61
Składniki (na 4 kanapki):
4 kromki chleba tostowego
masło
1 kokilka pasztetu z makreli
pół pęczka rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
1 ogórek, pokrojony w plasterki
1 jajko ugotowane na twardo
majonez
posiekany koperek
Ogórka i rzodkiewki umieszczamy w miseczce, zasypujemy pół łyżeczki soli, odstawiamy na 15 minut. Następnie płuczemy plasterki pod wodą i osuszamy. Kromki chleba (możemy je wcześniej opiec w tosterze) smarujemy masłem, pasztetem z makreli, układamy plasterki warzyw, kawałek jajka. Ozdabiamy majonezem i koperkiem.
PASZTET Z WĘDZONEJ MAKRELI (BEZ PIECZENIA)
Składniki:
[przepis własny]
1 wędzona makrela o wadze 300 g
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka chrzanu
sok z połowy cytryny
świeżo zmielony pieprz do smaku
50 g miękkiego masła
W rozdrabniaczu blendera umieszczamy mięso ryby. Dodajemy musztardę, chrzan i sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. Dodajemy sporą szczyptę czarnego pieprzu oraz pokrojone w kostkę masło. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy do dwóch kokilek i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (kokilki można wyłożyć folią spożywczą i dopiero wówczas przekładać do niej pasztet. Później należy na chwilę zanurzyć kokilki w ciepłej wodzie i wyjąć pasztet). Podajemy ze świeżym pieczywem. Z podanej porcji otrzymacie dwie kokilki pasztetu.
*Jeśli chcecie otrzymać pikantniejszy pasztet, dodajcie do niego małą posiekaną szalotkę i dokładnie zmiksujcie.
Czas przygotowania (bez czasu chłodzenia): 5 minut.
Składniki:
[przepis własny]
350 g mąki pszennej typ 650
3/4 łyżeczki soli
1 czubata łyżka mleka w proszku
14 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
210 ml ciepłej wody
15 g miękkiego masła
Mąkę mieszamy z solą i mlekiem w proszku. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem, mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, masło, pozostałą wodę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (możne je lekko podsypać mąką). Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je do keksówki o długości 20 cm. Przykrywamy ponownie ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut (ciasto powinno wypełnić foremkę). Pieczemy przez około 35 minut w temp. 200 stopni (bez termoobiegu). Upieczony bochenek będzie wydawał głuchy dźwięk, kiedy popukamy w jego spód. Po tym czasie wyjmujemy chleb z foremki i sprawdzamy, czy spód jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy go do piekarnika jeszcze na kilka minut.
MAJONEZ DOMOWY (NA CAŁYM JAJKU)
Składniki:
1 jajko
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka gładkiej musztardy
sól i pieprz do smaku
odrobina cukru (opcjonalnie)
300-350 ml oleju
W misce umieszczamy jajko, ocet i musztardę. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie cały czas ubijając masę wlewamy stopniowo oliwę (najlepiej po łyżeczce, pilnując by za każdym razem dobrze połączyła się z masą). Nie należy wlewać oleju zbyt szybko, ponieważ majonez może się zważyć. Na 1 jajko zużywam najczęściej 300 ml oleju. Im więcej dodacie oleju do masy, tym majonez będzie gęstszy. Dostosujcie gęstość majonezu do własnych preferencji, zwiększając lub zmniejszając ilość oleju. Zamiast ręcznej trzepaczki możecie użyć miksera. Należy miksować masę na najniższej mocy urządzenia. Gotowy majonez przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w lodówce.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
MA==