Kuchnia
salatkowo
Muszle ze świeżym łososiem, porem i kremem mascarpone
SKŁADNIKI
5 - 6 PORCJI
30 muszli makaronowych (4 cm)
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
2 mniejsze lub średnie pory
po1 łyżeczce suszonego estragonu i oregano
6 łyżek stołowych śmietanki kremowej 30% lub 36%
500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
100 g serka mascarpone
1 cytryna
2 łyżki listków świeżej mięty + gałązki do dekoracji
oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE
Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą extra vergine. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Muszle ugotować w osolonej wodzie (około 14 - 15 minut), odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i polać 1 - 2 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
Odciąć zielone części porów i przyciąć korzonki. Pozostałą białą i bardzo jasną zieloną część przekroić wzdłuż na 2 części i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na poprzeczne kawałki.
Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i smażyć je mieszając aż będą szkliste przez około 6 minut nie rumieniąc, co chwilkę zamieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze pod przykryciem przez około 2 minuty aż będą miękkie.
Odstawić patelnię z ognia, dodać śmietanę kremową, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
Do muszli wkładać nadzienie i układać w naczyniu jedna muszlę obok drugiej, obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Jeśli nie wszystkie muszle się zmieszczą można włożyć je do innego mniejszego naczynia. Udekorować gałązkami mięty, można też skropić oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.
PROPOZYCJA PODANIA
Można zapiekać lub tylko podawać z sosem pomidorowym.
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