Kuchnia

salatkowo

Muszle ze świeżym łososiem, porem i kremem mascarpone

SKŁADNIKI

5 - 6 PORCJI
30 muszli makaronowych (4 cm)
2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy
2 mniejsze lub średnie pory
po1 łyżeczce suszonego estragonu i oregano
6 łyżek stołowych śmietanki kremowej 30% lub 36%
500 g łososia bez skóry i ości, pokrojonego w kostkę około 1,5 cm
100 g serka mascarpone
1 cytryna
2 łyżki listków świeżej mięty + gałązki do dekoracji
oliwa extra vergine
PRZYGOTOWANIE

Naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą extra vergine. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Muszle ugotować w osolonej wodzie (około 14 - 15 minut), odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i polać 1 - 2 łyżkami oliwy extra vergine, wymieszać, wyłożyć na talerz rozdzielając sklejone muszle.
Odciąć zielone części porów i przyciąć korzonki. Pozostałą białą i bardzo jasną zieloną część przekroić wzdłuż na 2 części i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na poprzeczne kawałki.
Na większej patelni roztopić masło razem z oliwą, włożyć pory i smażyć je mieszając aż będą szkliste przez około 6 minut nie rumieniąc, co chwilkę zamieszać. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym estragonem i oregano, dusić jeszcze pod przykryciem przez około 2 minuty aż będą miękkie.
Odstawić patelnię z ognia, dodać śmietanę kremową, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i posiekanego łososia, wymieszać (łosoś ma być surowy, upiecze się w piekarniku).
Do muszli wkładać nadzienie i układać w naczyniu jedna muszlę obok drugiej, obłożyć 3 plasterkami cytryny i posypać szczyptą suszonego oregano. Jeśli nie wszystkie muszle się zmieszczą można włożyć je do innego mniejszego naczynia. Udekorować gałązkami mięty, można też skropić oliwą extra vergine. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 12 minut. Podawać skrapiając resztą cytryny.
PROPOZYCJA PODANIA

Można zapiekać lub tylko podawać z sosem pomidorowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation