Kuchnia

Ciasta

Ambasador

Składniki:

5 dużych jaj
3/4 szkl. cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. mąki tortowej
szczypta soli
Przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka z proszkiem do pieczenia. Kolejno – najlepiej za pomocą drewnianej łyżki – do ubitych jaj należy wmieszać mąkę, robimy to stopniowo i bardzo delikatnie. Całość wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.

Poncz:

1/4 szkl. przegotowanej wody
1/2 szkl. soku z puszki brzoskwiń
Krem budyniowy:

800 ml mleka
2 budynie śmietankowe/waniliowe
4 łyżki cukru
300 g masła
1 puszka brzoskwiń
2 łyżki kakao lub 200 g czekolady mlecznej
100 g rodzynek
1 garść orzechów
Polewa czekoladowa:

1 czekolada mleczna
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
1. Rodzynki moczymy 10 minut we wrzątku, odsączamy na sitku/durszlaku. Brzoskwinie z puszki kroimy w drobną kosteczkę i również odsączamy z nadmiaru soku.

2. Krem budyniowy: budynie gotujemy w 800 ml mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru. Studzimy do temperatury pokojowej. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, by również było w temperaturze pokojowej i ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń, miksujemy do powstania jednolitego kremu.

4. Krem budyniowy dzielimy na 2 części. Do pierwszej dodajemy pokrojone brzoskwinie. Wykładamy na nasączony ponczem (woda wymieszana z sokiem brzoskwiniowym) biszkopt oraz przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który także nasączamy ponczem. Do drugiej części kremu budyniowego dodajemy kakao lub roztopioną czekoladę, odsączone rodzynki i posiekane orzechy, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopt.

5. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i masłem. Ostudzoną polewą ozdabiamy ciasto. Studzimy kilka godzin w lodówce.

Można również wierzch ciasta wyłożyć małymi biszkoptami i dopiero na nie wylać polewę czekoladową. Dzięki temu ciasto jest „wygodniejsze” w konsumpcji ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation