Kuchnia

Ciasta

Kostka kawosza

CIASTO CZEKOLADOWE:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
200 g jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej

PIANKA KAWOWA:

2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
1 szklanka mocnego naparu z kawy parzonej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki kopiaste żelatyny
1/4 szklanki wody

POLEWA:

1/4 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody

Report this ad
Report this ad

Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki i wymieszać. W trakcie mieszania wlać przestudzoną kawę, ale może być jeszcze ciepła. Kiedy wszystkie składniki się połączą wlać do formy (36 x 22), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 min, do suchego patyczka. Ciasto po wystudzeniu przekroić na dwa blaty, ścinając jednocześnie wyrośniętą „górkę”.

Pianka kawowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min, żeby napęczniała. Kawę rozpuszczalną wsypać do gorącego naparu z kawy parzonej i dodać napęczniałą żelatynę. Wymieszać i odstawić do wystudzenia, uważając aby całkiem nie zastygło. Mleko skondensowane rozmieszać i połączyć z przestudzoną kawą. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić w misie miksera i porcjami wmieszać w krem kawowy. Pierwszy blat ciasta umieścić w formie, w której się piekł i wyłożyć gęsty krem. Wyrównać i przykryć drugim ciastem czekoladowym. Odstawić do całkowitego stężenia.

Polewa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić, aż napęcznieje. Do garnuszka wsypać kakao, kawę i cukier. Wymieszać, zalać mlekiem i postawić na małym ogniu. Roztrzepać trzepaczką i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę. Mieszać, aż się rozpuści. Polewę wystudzić i gęstą polać po wierzchu ciasta. Na zastygniętej polewie można położyć dekoracje cukiernicze. Ciasto pociąć na kostki. Smacznego :)

Napar z kawy musi być gorący, żeby żelatyna się rozpuściła. Można też żelatynę rozpuścić samą i wlać do kawy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation