DIY - zrób to sam
Basiek
Pasztet drobiowy z owocową konfiturą
SKŁADNIKI:
1 kurczak gotowany z rosołu (waga 1,2 kg surowy)
1 ugotowana marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera z rosołu
0,5 kg wątróbki drobiowej + mąka, olej, sól i pieprz
ok. 150 g miękkiego masła 82% (w tym 100 g do pasztety na koniec)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka grubomielonego pieprzu
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
2 jajka
4-5 łyżek bułki tartej
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
240 g konfitury z czerwonych owoców (najlepiej żurawina lub wiśnia)
potrzebne będą też:
forma prostokątna (mała keksówka)
papier do pieczenia, np Saga
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso z rosołu (może być lekko ciepłe lub całkiem zimne) oddzielić od kości - ja użyłam całego mięsa z kurczaka prócz piersi (które posłużyły jako "wkładka" do rosołu).
2. Wątróbkę opłukać zimną wodą, oczyścić z błonek, obtoczyć każdy kawałek w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się ze wszystkich stron przyrumieni. Na koniec dodać 1 łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, przestudzić.
3. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na maśle. W dużej misce umieścić mięso z kurczaka, wątróbkę, warzywa, a następnie dodać jajka, 100 g masła i zmiksować blenderem na niskich obrotach, nie do końca, by pozostały drobne kawałki. (Można również zmielić mięso i warzywa w maszynce do mielenia). Dodać bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem, gałką, majerankiem, a na koniec dodać cebulę z czosnkiem.
4. Piekarnik rozgrzac do temp. 180-190 stopni. Formę wysmarować masłem, z papieru wyciąć dwa kawałki, aby wyłożyć formę najpierw wzdłuż i potem poprzek (z jednym dłuższym, wystającym bokiem, by przykryć pasztet podczas pieczenia - jak na zdj.). Masę wyłożyć do keksówki, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od krawędzi (ewentualny nadmiar pasztetu umieścić w małych żaroodpornych kokilkach i również upiec).
5. Piec 1 godz. pod przykryciem z papieru. Gotowy pasztet wyciągnąć z piekarnika.
6. Żelatynę wymieszać w rondelku z 3 łyżkami zimnej wody i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie zagotowywać! Dodać konfiturę ze słoika i zmiksować dokładnie blenderem. Masę owocową umieścić w keksówce na wierzchu ciepłego jeszcze pasztetu, wyrównać i odstawić w chłodne miejsce, na kilka godzin do wystudzenia.
7. Gotowy pasztet łatwo wyjąć z formy, pociągając za wystające brzegi papieru, łatwo też owy papier usunąć.
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