Kuchnia

Kulinaria

Sernik sezamowo-miodowy
Spód
Składniki:

200g zimnego masła
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajo
szczypta soli
4 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki nasion sezamu

Wszystkie składniki umieścić w misce. Masło posiekać nożem, aż będzie w małych kawałkach. Następnie szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim spód oraz boki wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25cm. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

Na ciasto wyłożyć arkusz foli aluminiowej, wysypać do niej obciążniki(np. fasolę lub ceramiczne kulki) i piec z obciążeniem ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, zdjąć folię i piec kolejne 10 minut, aż do lekkiego zrumienienia się.
Sezamowa masa serowa
Składniki:

1,2kg mielonego twarogu
kubek jogurtu greckiego(ok. 400g)
4-5 łyżek pasty tahini z miodem, np. takiej
10 czubatych łyżek płynnego miodu
100g połamanych na mniejsze części sezamków
1 budyń waniliowy(30g)
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
6 jaj

/Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/

W dużej misce zmiksować twaróg, miód, jogurt, mąkę, budyń oraz pastę tahini. Do masy dodawać pojedynczo jaja, każdorazowo miksując ok. 30 sekund starając się nie napowietrzyć zbytnio sera.
Połamane sezamki obtoczyć w mące(zapobiegnie to przed ich opadnięciem na dno) i wmieszać za pomocą łyżki do twarogu.
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód sernika i piec ok. 1,5 godziny w 170ºC. Po tym czasie sernik powinien być ścięty(na środku może delikatnie się trząść przy poruszaniu formą), a jego brzegi powinny się lekko zarumienić.
Ciasto zostawić do wystygnięcia w piekarniku na ok. 3 godziny.
Miodowy karmel z sezamem
Składniki:

pół szklanki miodu
6 łyżki brązowego cukru
szklanka nasion zesamu
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody do jej rozprowadzenia
szczypta soli

W rondelku z grubym dnem rozgrzać miód oraz cukier. Gdy masa zacznie się gotować dodać nasiona sezamu i ciągle mieszając doprowadzić ją do skarmelizowania, tj. powinna zrobić się złocista, ale należy uważać bo karmel z miodu może bardzo szybko się przypalić.
Gdy masa nabierze odpowiedniej barwy, wyłączyć grzanie i dodać śmietan,i szybko wymieszać.
Rozprowadzoną w wodzie skrobię dodać do karmelu, wymieszać i ponownie zagotować ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje(powinna konsystencją przypominać pastę).

Na wystudzony sernik wyłożyć karmel. Całość schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation