Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pasztet drobiowy z owocową konfiturą

SKŁADNIKI:

1 kurczak gotowany z rosołu (waga 1,2 kg surowy)
1 ugotowana marchew, korzeń pietruszki, kawałek selera z rosołu
0,5 kg wątróbki drobiowej + mąka, olej, sól i pieprz
ok. 150 g miękkiego masła 82% (w tym 100 g do pasztety na koniec)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka grubomielonego pieprzu
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
2 jajka
4-5 łyżek bułki tartej
2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
240 g konfitury z czerwonych owoców (najlepiej żurawina lub wiśnia)
potrzebne będą też:
forma prostokątna (mała keksówka)
papier do pieczenia, np Saga



PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso z rosołu (może być lekko ciepłe lub całkiem zimne) oddzielić od kości - ja użyłam całego mięsa z kurczaka prócz piersi (które posłużyły jako "wkładka" do rosołu).

2. Wątróbkę opłukać zimną wodą, oczyścić z błonek, obtoczyć każdy kawałek w mące i smażyć na rozgrzanym oleju, aż się ze wszystkich stron przyrumieni. Na koniec dodać 1 łyżeczkę masła, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, przestudzić.

3. Cebulę z czosnkiem drobno pokroić i zeszklić na maśle. W dużej misce umieścić mięso z kurczaka, wątróbkę, warzywa, a następnie dodać jajka, 100 g masła i zmiksować blenderem na niskich obrotach, nie do końca, by pozostały drobne kawałki. (Można również zmielić mięso i warzywa w maszynce do mielenia). Dodać bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem, gałką, majerankiem, a na koniec dodać cebulę z czosnkiem.

4. Piekarnik rozgrzac do temp. 180-190 stopni. Formę wysmarować masłem, z papieru wyciąć dwa kawałki, aby wyłożyć formę najpierw wzdłuż i potem poprzek (z jednym dłuższym, wystającym bokiem, by przykryć pasztet podczas pieczenia - jak na zdj.). Masę wyłożyć do keksówki, zostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od krawędzi (ewentualny nadmiar pasztetu umieścić w małych żaroodpornych kokilkach i również upiec).

5. Piec 1 godz. pod przykryciem z papieru. Gotowy pasztet wyciągnąć z piekarnika.

6. Żelatynę wymieszać w rondelku z 3 łyżkami zimnej wody i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie zagotowywać! Dodać konfiturę ze słoika i zmiksować dokładnie blenderem. Masę owocową umieścić w keksówce na wierzchu ciepłego jeszcze pasztetu, wyrównać i odstawić w chłodne miejsce, na kilka godzin do wystudzenia.

7. Gotowy pasztet łatwo wyjąć z formy, pociągając za wystające brzegi papieru, łatwo też owy papier usunąć.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation