Kruidnoten – małe holenderskie pierniczki , przepis-klik w zdjęcie
-115 g mąki tortowej T450
-duża szczypta proszku do pieczenia
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
(dodatkowo świeży starty imbir
-płaska łyżeczka i cynamon 1/2 łyżeczki)
-½ łyżeczki kakao*
-50 g brązowego cukru** (cukier puder 60 g lub drobny cukier)
-szczypta soli
-50 g miękkiego masła
-1 łyżeczka miodu
-2 łyżki mleka
UWAGA: polecam trzymać się proporcji dokładnie, nie wychodzą jeśli coś zmienimy:) nawet rodzaj mąki ma znaczenie.
Z doświadczenia (tak, to już któreś podejście;) wiem że lepiej użyć cukru pudru, wychodzą gładkie, takie jak trzeba. Ja najpierw połączyłam sypkie składniki z masłem, do kruszonki dodałam miód i mleko, tak jest prościej i wszystko się dobrze połączy.
Przygotowanie:
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.
2. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.
3. Szybko wyrabiamy****.
4. Blachę wykładamy pergaminem.
5. Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego***(czyli nie większe od paznokcia kciuka moje były naprawdę małe, potem rosną w trakcie pieczenia).
Z podanej porcji uzyskamy ich około 40-50.
6. Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.
7. Pieczemy 20 minut bez nawiewu.
8. Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie przykryte.
*jeżeli przyprawa do piernika, której używamy zawiera już kakao – pomijamy je
**brązowy cukier można ewentualnie zastąpić białym, jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego
***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom
****ciasto powinno być plastyczne ale nie klejące, jeśli wyda wam się sypkie, dodajemy ekstra 5 g miękkiego masła
http://zufikowo.blogspot.com/2012/12/szybkie-holenderskie-pierniczki-zwane.html