Inne

kulinarnie-chlebki,pączki,rogaliki,gofry,rurki

odrywany chlebek waniliowo-cynamonowy - gruszka z fartuszka

Składniki (na dwa małe lub jeden bardzo duży bochenek):

- ok. 650 g mąki pszennej (plus więcej do podsypywania)

- 1 opakowanie drożdży instant

- 200 ml mleka

- 1/2 szklanki oleju

- 1 jajko

- 6 łyżek cukru

- 1 łyżeczka soli

- 1-2 laski wanilii

- 1-2 łyżki cynamonu

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- 70 g masła

Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i ziarna wyjęte z lasek wanilli. Całość mieszamy razem i odstawiamy.

Mleko wlewamy do rondelka, wrzucamy pozbawione ziaren laski wanilii i gotujemy przez kilka minut, uważając, by mleko nie wykipiało. Studzimy mleko do temperatury około 50 stopni, wyjmujemy wanilię. W międzyczasie lekko podgrzewamy olej (również do około 50 stopni)

Mąkę w dużej misce mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Robimy zagłębienie, wlewamy mleko, olej i jajko i całość zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli pomimo długiego wyrabiania ciasto dalej mocno się klei, dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oleju, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika rozgrzanego do około 40 stopni). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 0,5 cm.

Rozwałkowane ciasto smarujemy na całej powierzchni przygotowanym wcześniej masłem z przyprawami (w razie konieczności możemy całość lekko podgrzać, by łatwiej się smarowało).

Ciasto tniemy na paski o szerokości 3/4 szerokości przygotowanej blachy. Paski układamy jeden na drugim, a następnie kroimy je na kwadraty, które również układamy jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki posmarowanej odrobiną oleju, w taki sposób, by płaty ciasta przełożone maślano-waniliową masą ułożone były pionowo. Ciasto nie powinno być ułożone zbyt ciasno – urośnie w trakcie pieczenia.

Gotowe foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. Gdy wierzch chlebka będzie ładnie przyrumieniony, a ciasto w środku suche (test patyczka), wyjmujemy i zostawiamy w foremce do ostudzenia.

Chlebki podajemy w całości, w wersji “do skubania”. Obok można postawić słoiczek pysznego dżemu lub miodu

- See more at: http://www.gruszkazfartuszka.pl/odrywany-chlebek-waniliowy/#sthash.k8Uv8VHr.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation