odrywany chlebek waniliowo-cynamonowy - gruszka z fartuszka
Składniki (na dwa małe lub jeden bardzo duży bochenek):
- ok. 650 g mąki pszennej (plus więcej do podsypywania)
- 1 opakowanie drożdży instant
- 200 ml mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 laski wanilii
- 1-2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 70 g masła
Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową i ziarna wyjęte z lasek wanilli. Całość mieszamy razem i odstawiamy.
Mleko wlewamy do rondelka, wrzucamy pozbawione ziaren laski wanilii i gotujemy przez kilka minut, uważając, by mleko nie wykipiało. Studzimy mleko do temperatury około 50 stopni, wyjmujemy wanilię. W międzyczasie lekko podgrzewamy olej (również do około 50 stopni)
Mąkę w dużej misce mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Robimy zagłębienie, wlewamy mleko, olej i jajko i całość zagniatamy na jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli pomimo długiego wyrabiania ciasto dalej mocno się klei, dodajemy więcej mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oleju, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ja wkładam do piekarnika rozgrzanego do około 40 stopni). Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je na podsypany mąką blat, chwilę wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 0,5 cm.
Rozwałkowane ciasto smarujemy na całej powierzchni przygotowanym wcześniej masłem z przyprawami (w razie konieczności możemy całość lekko podgrzać, by łatwiej się smarowało).
Ciasto tniemy na paski o szerokości 3/4 szerokości przygotowanej blachy. Paski układamy jeden na drugim, a następnie kroimy je na kwadraty, które również układamy jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki posmarowanej odrobiną oleju, w taki sposób, by płaty ciasta przełożone maślano-waniliową masą ułożone były pionowo. Ciasto nie powinno być ułożone zbyt ciasno – urośnie w trakcie pieczenia.
Gotowe foremki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut. Gdy wierzch chlebka będzie ładnie przyrumieniony, a ciasto w środku suche (test patyczka), wyjmujemy i zostawiamy w foremce do ostudzenia.
Chlebki podajemy w całości, w wersji “do skubania”. Obok można postawić słoiczek pysznego dżemu lub miodu
- See more at:
http://www.gruszkazfartuszka.pl/odrywany-chlebek-waniliowy/#sthash.k8Uv8VHr.dpuf