Kuchnia

ciasta i torty

Ciasto "Kokosowa Śnieżynka" - myTaste.pl

Składniki na 3 biszkopty:
· 9 jaj
· 1 i ½ szklanki cukru
· ¾ szklanki mąki pszennej lub tortowej
· ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
· 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier. Miksujemy na sztywno, dodajemy po 1 żółtku. Miksujemy na najniższych obrotach. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Wykładamy do trzech 3 blaszek 23x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy po 30 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy

Składniki na krem:
· 3 i ½ szklanki mleka
· 30 dag cukru pudru
· budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
· 10 dag mąki pszennej
· 2 żółtka
· 250 g masła roślinnego

½ szklanki mleka, żółtka, mąkę pszenną i budyń miksujemy na gładką masę. Resztę mleka gotujemy i zalewamy masą z budyniu, mąki i żółtek. Gotujemy budyń. Studzimy.

Masło miksujemy z pudrem na puch. Dodajemy po łyżce przestudzonego budyniu. Miksujemy na gęsty krem.

Składniki na piankę z galaretką:
· 2 galaretki cytrynowe
· 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
· 5 łyżek cukru pudru
· 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w ok. 100 ml gorącej wody
Galaretki rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Kroimy w kostkę.

Mleko ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec dodajemy żelatynę , następnie kostki galaretki i mieszamy drewnianą łyżką. ( Masa szybko tężeje- radzę wykonać na końcu).

Prażony kokos:
· 100 g wiórków kokosowych
· łyżeczka masła
· 2 łyżki cukru
Masło topimy na patelni i dodajemy kokos i cukier. Prażymy do lekkiego zbrązowienia. Studzimy.

WYKONANIE:
ciasto biszkoptowe
2/3 kremu waniliowego
ciasto biszkoptowe
pianka z kryształkami galaretki
ciasto biszkoptowe
1/3 kremu waniliowego
prażony kokos

Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce ok. 3 godziny.


- See more at: http://znowcosupieklam.blogspot.se/2014/06/ciasto-kokosowa-sniezynka.html#sthash.8sbtqwFc.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation