Kuchnia

Przepisy

Podróże na języku: Tarta z fetą i szpinakiem

Składniki:

Ciasto
30 dkg mąki pszennej
1 jajko
20 dkg margaryny
łyżeczka soli
Farsz:
30 dkg świeżego szpinaku lub mrożonego w liściach
opakowanie sera feta (200 g)
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
1/3 szklanki mleka
2 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka oleju
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Schłodzoną margarynę siekamy. Dodajemy mąkę, sól, jajko i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju aż do zeszklenia. Dodajemy szpinak i smażymy aż do puszczeni przez liście wody.
Rozwałkuj ciasto i przełóż na formę od tart. Nakłuj, obciąż i piecz w 180 stopniach przez 5 minut.
Jajka ubijamy z pieprzem, dodajemy śmietanę i mleko.
Na podpieczone ciasto nakładamy pokruszoną fetę, szpinak. Całość zalewamy sosem ze śmietany.
Wstawiamy na 40 minut do piekarnika
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation