Kuchnia

kuchnia

Kapusta włoska duszona z masłem, koperkiem i skwareczkami

składniki:

1 mała główka kapusty włoskiej a właściwie jasny środek w dużej głowy
kilka plasterków podgardla wędzonego
4 łyżki masła
1 czubata łyżeczka mąki
1/2 pęczka koperku
do smaku: sól, cukier



sposób przygotowania: podgardle (ew. wędzony boczek) pokroić w paseczki i zesmażyć na gorącej patelni na skwarki. Kapustę grubo pokroić usuwając grube nerwy z liści, przełożyć do garnka. Wlać ok. 1-1,5 szkl. wody, dodać po 1/2 łyżeczki soli, cukru i dusić kilka minut pod przykryciem. Miękkie masło wymieszać z mąkę na pastę i dodać do półtwardej kapusty. Mieszać żeby dobrze się rozprowadziło i dusić razem jeszcze chwilę żeby kapusta zmiękła, ale nie rozgotowała się. Na koniec dosypać koperek i skwarki, ew. doprawić do smaku.
Ja taką kapustę podaję jako dodatek do obiadu, ale pyszna jest nawet sama.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation