Kuchnia

ZIEMNIACZKI

Kartoflaczek z cebulą i boczkiem

Składniki (na dużą keksówkę):

ok. 900 g obranych, umytych ziemniaków
3 cebule
100 g wędzonego boczku (lub pancetty)
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 jajka
3 łyżki tartej bułki
ok. 2 łyżeczki soli
pieprz, majeranek, tymianek
2 łyżeczki nasion kolendry
Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie odstawić na durszlak, aby odciekły.

Cebule obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć boczek, aby się zrumienił, stał się chrupki, a tłuszcz się wytopił. Następnie boczek osączyć z nadmiaru tłuszczu, włożyć do miseczki, tłuszczu jednak nie wylewać z patelni! Podsmażyć na nim posiekaną cebulkę, aby była szklista. Dodać do miseczki z boczkiem.

Ziemniaki odcisnąć z reszty niepotrzebnej wody. Umieścić w misce. Dodać cebulę z boczkiem, zmiażdżony czosnek, sos sojowy, tartą bułkę, jajka i przyprawy (prócz kolendry). Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić lub dosolić jeszcze, jeśli to potrzebne.

Keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej równomiernie masę, a następnie posypać kolendrą. Piec ok. 1,5 godziny w 180 stopniach.





Więcej: http://gingerbreath.blox.pl/2013/01/Kartoflaczek-z-cebula-i-boczkiem.html#ixzz3tLtTmkbn
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation