Kuchnia

mniamm

Tarta warzywna włoska

Składniki:

ciasto

100 g masła,

180 g mąki,

3 łyżki zimnej wody,

szczypta soli.



zalewa


2 jajka,

200 ml śmietany (ja dałam 18%),

tyminek, bazylia, oregano, (ew. zioła prowansalskie), pieprz, sól.




Żółty ser do posypania po wierzchu.




Dowone warzywa - ja dziś użyłam mrożonej mieszanki warzywnej około 200 g,

surowego pora + marchewkę i pietruszkę z rosołu.



Mąkę zagnieść z masłem, dodać wodę i szczyptę soli.

Dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę

i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (można na całą noc).

Formę wysmarować masłem.

Następnie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty.

Można też nie rozwałkowywać tylko ugniatając palcami wypełnić ciastem formę robiąc rancik.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić na 10-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

W międzyczasie mrożone warzywa i pokrojone w piórka pory

przesmażyć na patelni.

Przygotować zalewę - wymieszać jajka ze śmietaną i przyprawami.

Ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nie przesmażone warzywa

oraz pokrojone warzywa z rosołu, zalać gotową masą.

Posypać po wierzchu startym żółtym serem

i włożyć do piekarnika na kolejne 30-40 minut (aż wierzch lekko zbrązowieje).

źródło:
http://mojakrainasmakow.bloog.pl/id,328496564,title,Tarta-z-warzywami,index.html?ticaid=6100ad
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation