Kuchnia

Przepisy

Piegusek - ciasto z białek pachnące pomarańczami

Składniki:
1 szkl. białek (u mnie ok 9 szt.)
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 szkl. ziarenek maku
1/2 szkl. roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g skórki pomarańczowej
garść rodzynek

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo wsypać cukier. Do piany z cukrem dodać wszystkie pozostałe składniki i krótko wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 stopni ok 50 minut - do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto można udekorować lukrem (ok 5 czubatych łyżek cukru pudru wymieszać z dwoma łyżkami wody) na wierzch wyłożyć skórkę pomarańczową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation