Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Składniki:
Ciasto:
70 dag ziemniaków
3 jajka
3 szklanki mąki
sól
pieprz

Nadzienie:
30 dag mielonego mięsa
15 dag pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki mąki
sól
pieprz

Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Ostudzić, a następnie połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki. Cebulę drobno pokroić i razem z pieczarkami i mielonym mięsem obsmażyć na oleju. Do około ¾ szklanki wody dodać mąkę i wymieszać z pieczarkami, cebulą i mięsem. Wszystko gotować ok. 15 minut. Ostudzić. Urywać ciasta po kawałku, posypywać mąką i formować w ręku krążek. Wkładać nadzienie, zlepiać jak knedle i spłaszczać. Obtoczyć kotleciki w mącę, w jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z dowolną sałatką np. z kapusty pekińskiej. Składniki na ok. 15 kotlecików. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation