Kuchnia

na słodko

Babka piaskowa


Składniki :

4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna - rozpuszczona i ostudzona
aromat waniliowy
2 łyżki gorzkiego kakao


Jajka utrzeć z cukrem, nadal miksując stopniowo dodawać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Do masy wlać rozpuszczoną margarynę , zmiksować i dodać aromat waniliowy.

Odlać 1/3 część ciasta , dodać do niej kakao i zmiksować.

Formę keksową [ u mnie 35 x 11 cm ] wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać jasne ciasto , następnie wyłożyć ciemne ciasto na całej długości.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 40-50 minut [ u mnie potrzebowało 65 minut ]
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation