Kuchnia

BEZGLUTENOWE

Bezglutenowe placuszki śliwkowe z amarantusa | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Same placuszki z amarnatusa mają specyficzny, orzechowy smak – kompletnie odmienny od znanych nam placków z mąki pszennej czy żytniej. Dla osób nie gotowych na nowe smaki na początek polecam stopniowe pomieszani mąki pszennej razowej z mąką z amarantusa ;)



Składniki na 3 porcje (ok. 9 placuszków):
Mąka z amarantusa (ja mam ze Zdrowego Zakątka) - 1 i 1/2 szklanki
Naturalny serek homogenizowany - 3 łyżki
Suszone daktyle - 10 sztuk
Jaja - 2 sztuki
Proszek do pieczenia - łyżeczka
Śliwki węgierki - kilka sztuk
Olej rzepakowy - do nasmarowania patelni


Sposób przygotowania:
Serek miksujemy z suszonymi daktylami.
Z węgierek usuwamy pestki - śliwki kroimy w kosteczkę.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą - ciasto jest dosyć gęste, wręcz łatwiej jest zagnieść je rękami.
Patelnię smarujemy odrobiną oleju rzepakowego - formujemy płaskie placuszki, które smażymy z obu stron.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation