Kuchnia

KUCHNIA

ZAPIEKANKA JOHNNY MAZETTI
(4 porcje)
350g makaronu typu kolanka,
500g mielonej wołowiny,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 zielona papryka,
150g pieczarek,
4 łyżki zielonych oliwek,
1 puszka krojonych pomidorów,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżka octu winnego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich (oregano, tymianek, bazylia),
200g żółtego sera (najlepiej cheddar),
sól i pieprz,
olej lub oliwa

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Wrzucić mięso i posiekaną cebulę. Smażyć, aż mięso się zetnie. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 5 minut, mieszając. Dodać pokrojone oliwki, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet winny, brązowy cukier, zioła oraz sól i pieprz do smaku. Gotować jeszcze3-4 minuty.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z mięsno-warzywnym sosem.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Przełożyć makaron z sosem, wyrównać powierzchnię i posypać startym serem. Piec 40-45 minut w temperaturze 160 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation