Kuchnia

Gofry

BAYADERKA : Aksamitne bułeczki i chleb z koperkiem i musztardą/ Delicate sweet dill and mustard bread and rolls

skladniki na wiekszy bochenek albo maly bochenek i 6-7 malutkich buleczek

200 ml wody
150 g gestej kwasnej smietany
3 lyzki musztardy ( najlepiej ziarnistej), uzywalam francuskiej tzw. ziarnistej musztardy, wholegrain French mustard
25 g swiezego koperku, umytego i bardzo drobno pokrojonego
lyzeczka soli
ok. 450 g maki pszennej typ 550 + wiecej do podsypania
lyzka cukru
10 g swiezych drozdzy albo 11/4 lyzeczki drozdzy instant ( czyli jedna lyzeczka i jedna czwarta lyzeczki)

Z swiezymi drozdzami przygotowujemy rozczyn.
Jezeli uzywamy suchych: wszystkie skladniki mieszamy dokladnie mikserem okolo 5 minut albo recznie wyrabiamy okolo 10 minut.
Ciasto powinno miec nieco luzna konsystencje, ale powinno dac sie uformowac w kule. Wkladamy do miski, przykrywamy folia, odstawiamy w cieple, nieprzewiewne miejsce na okolo godzine. Po czym wyjmujemy na stolnice lekko podsypana maka. Jezeli formujemy tylko chleb- skladamy ciasto w bochenek, wkladamy do formy, np. keksowki, wylozonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrosniecia na ok. pol godziny. Pieczemy w 190 st. Celsjusza, okolo 40 minut.
Jezeli formujemy chlebek i buleczki: ciasto dzielimy na dwie czesci, jedna powinna byc dwa razy wieksza od drugiej. Z wiekszej czesci formujemy bochenek i wkladamy go do niewielkiej keksowki wylozonej papierem do pieczenia, z drugiej czesci formujemy buleczki- beda malutkie, wielkosci orzecha wloskiego, pozniej nieco urosna podczas pieczenia. Chleb i bulki posypujemy niewielka iloscia maki przed pieczeniem. Odstawiamy do wyrosniecia na ok. 30 minut.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni. Mniejszy chlebek okolo 30 minut, duzy chleb okolo 45 minut, bulki ok. 12 minut lub do delikatnego zbrazowienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation