Kuchnia

SLODKOŚCI

Kanadyjska szarlotka froda


4 jabłka golden delicjusz
1.5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 dag masła
1.75 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
2.25 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
Do tortownicy: 1 łyżka masła i 2 łyżki bułki tartej
Do posypania ciasta: 2 łyżki cukru pudru

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w grubą kostkę. Przesiej oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaj masło pokrojone w kostkę i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj jabłka, cukier (jedną łyżkę pozostaw) oraz jajka ubite z mlekiem. Wymieszaj, przełóż do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posyp odłożonym cukrem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation