Kuchnia

ciasta

Keks czekoladowy na drożdżach

SKŁADNIKI

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki
190 g mąki pszennej
20 g kakao
szczypta soli
5 g drożdży w proszku
4 jajka, w temperaturze pokojowej
280 g cukru pudru
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 łyżka rumu lub brandy
150 g śmietany kremówki 30%
POLEWA CZEKOLADOWA:
100 g ciemnej, gorzkiej czekolady
50 g masła
Potrzebna będzie: podłużna forma keksowa o długości około 23 cm, wysmarowana masłem i oprószona mąką.
PRZYGOTOWANIE

Formę keksową posmarować masłem i oprószyć mąką. Czekoladę posiekać na kawałki.
Mąkę przesiać razem z kakao, solą i drożdżami do jednej miski. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na gęstą i puszystą pianę.
Delikatnie połączyć z przesianą mąką (drewnianą łyżką lub mikserem na bardzo wolnych obrotach), tak aby nie zmniejszyć objętości piany.
Dodać posiekaną czekoladę, roztopione, letnie masło, a na końcu rum oraz śmietanę kremówkę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy (napełnić ją do 3/4 wysokości).
Wstawić do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika na 50 minut (sprawdzić patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto się do nich nie przykleja). Studzić początkowo w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć keks na metalową kratkę i cały posmarować polewą czekoladową: w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej roztopić czekoladę i wymieszać ją z pokrojonym na kawałki masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation