Kuchnia

pierniki

Pierniki

250 g miodu
250 g cukru brązowego
100 g masła
600 g mąki typu 405
10 g przyprawy do piernika
2 jaja, rozmiar L
5 g sody
10 g kakao

Polewa

200 g śmietanki 30%
200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
60 g masła
Miód z masłem rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej.

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Ugniatamy.

Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby.

Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3 mm, wycinamy pierniki w różnych kształtach. Pierniki pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 180°C.
Polewa

Śmietankę zagotowujemy. Zalewamy nią pokruszoną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy miękkie masło, mieszamy.

Polewą oblewamy wystudzone pierniki i przyozdabiamy posypkami cukrowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation