Kuchnia

Syropy

Syrop z czosnku , miodu i cytryny

SKŁAD :

10 ząbków czosnku / upewnijcie się, że jest to polski czosnek, a nie chiński /
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn
1 szklanka miodu

WYKONANIE :

Przygotujmy słój :
Przelejmy do niego miód. Jeśli jest scukrzony - można go lekko ogrzać w kąpieli z letniej, ale NIE GORĄCEJ !!! wodzie ( miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni )
Do miodu dolejmy 1 szklankę soku wyciśniętego z cytryn oraz 10 rozgniecionych w wyciskarce ząbków czosnku.
Teraz składniki należy dokładnie wymieszać.
Po trzech dniach syrop jest gotowy; nie należy go przecedzać.
Przechowuje się go w lodówce do kilku tygodni od dnia zrobienia.

DAWKOWANIE :

dorośli
* profilaktycznie - 1 łyżka 1 raz dziennie
* razie choroby - 1 łyżka co 4 godziny

dzieci
* profilaktycznie - 1 łyżeczka 1 raz dzien
* w razie choroby - 1 łyżeczka co 4-6 godzin

KTÓRY GATUNEK MIODU WYBRAĆ DO PRZYGOTOWANIA SYROPU ?

1. miód gryczany - zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych
2. miód lipowy - doskonały w leczeniu przeziębienia, gorączki, kaszlu, zapalenia oskrzeli; działa uspokajająco, antyseptycznie i ułatwia zasypianie
3.miód malinowy - ma działanie napotne, antyseptyczne, przeciwgorączkowe
4. miód spadziowy - spadź z drzew iglastych leczy nieżyty górnych dróg oddechowy, obniżoną odporność, schorzenia stawów i układu nerwowego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation