Kuchnia

przepisy

Kruche ciasteczka przekładane masą kajmakową

Źródło: Magazyn: "Donna Hay"-grudzień 2012

Składniki na około 20 ciasteczek:

150g miękkiego masła
55g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masy kajmakowej ( użyłam dulce de leche)
Masło, cukier i wanilię utrzeć na gładką masę. Wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną i całość zagnieść razem.

Następnie rozwałkować najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 4 -5 mm.

Wstawić do ochłodzenia do lodówki.

Wyjąć po 30 minutach i za pomocą np. kieliszka wyciąć około 40 małych kółeczek.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w 180*C przez około 10 -12 minut.

Upieczone ciasteczka wystudzić i przełożyć masą kajmakową( tak mniej więcej około 1 łyżeczka masy na każde ciasteczko).

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation