Kuchnia

pysznosci

Wilgotny piernik kawowy



Składniki:
(forma 12x25cm)
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
cukier waniliowy
150g cukru
3/4 szklanki miodu
3/4 szklanki mocnej kawy
1/2 szklanki oleju
400g mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem. Dodawać kolejno miód, gorącą kawę i olej, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać do płynnej masy i zmiksować. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z piernikową masą.

Formę wysmarować tłuszczem. Wlać masę i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę - 1 godzinę 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.

Smacznego!

http://dolci-sweets-bonbon.blogspot.com/2012/12/piernik-kawowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation